Header

Cukrászdáinkban kizárólag saját készítésü, magas minöségü alapanyagokból készült süteményeket kínálunk. Jöjjön el Ön is és legyen részese az igazi gasztro élménynek!

Rólunk

Üdvözöljük honlapunkon!

Pár sorban megpróbálom leírni, hogy hogyan lettem cukrász és szereztem több mint 30 éves tapasztalatot ezen a szakterületen.
Az érettségi megszerzése után 1967-ben kerültem a Royal Szállodába felszolgáló tanulónak, és ezzel egy életre elköteleztem magam a vendéglátással.

A Vendéglátóipari Főiskola elvégzése után a Pilvax étteremben lettem üzletvezető helyettes, majd a Pest Megyei Vendéglátóipari Vállalatnál gebines üzletvezető. Itt ismerkedtem meg a feleségemmel, akinek minden vágya az volt, hogy egy színvonalas cukrászdát hozzunk létre, ami kezdetben egy olyan kis üzlet volt, ahol csak a fagylaltot tudtuk helyben készíteni a helyszűke miatt, ezért a süteményt máshonnan szállítottuk. Az én mesterem Valencsics Emil volt, akitől a később megnyitott cukrásztermelő beindításához minden segítséget megkaptunk. Ő és a felesége Terka segítségével olyan szakmai ismeretre tettem szert, hogy a cukrász mestervizsgán hét pontot szereztem, ami 1983-ban a maximum volt. A mestervizsga szint elérésében sokat segített Tomcsányi Vili bácsi is, akire máig szeretettel gondolok.

A mestervizsga megszerzése után építettük fel cukrásztermelő üzemünket, ahonnan öt saját üzletünket láttuk el süteménnyel. Az első, már említett kis üzletünk Nagytétényben volt, ez után nyitottunk egyet Albertfalván, majd a Budai Skála Áruházban, végül Budafokon és a Baross Gábor telepen.  Ezek az üzletek és a termelőüzem a XI. és XXII. kerületben a Fehérvári út mentén egy vonalban voltak, így a termelő üzemből könnyen el lehetett őket látni áruval.
Kezdetben én voltam a termelő üzemben és a feleségem felügyelte az üzleteket. Később megcseréltük a szerepeket és jelenleg az üzem vezetését a feleségem végzi.

A szupermarketekben készülő olcsó sütemények dömpingje, és a kialakult gazdasági helyzet miatt megszűntettük a kisebb forgalmú üzleteket, ezzel jelentősen csökkentve a költségeket, a cég nyereségességét sikerült megőriznünk. Tapasztalatunk szerint a nagy alapterületű üzletek jobban vonzzák a közönséget, ezért Gazdagréten nyitottunk egy 200 négyzetméteres cukrászdát, ami beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A budafoki cukrászda is 100 négyzetméteres, ez is jól működik.

Ebben a két üzletben és a termelő üzemben összesen tizenhatan dolgozunk. A lányom és a vejem is megszerezték a cukrász szakképesítést, és remélem, hogy lesz kinek átadnunk a stafétabotot.

A kezdet kezdetén gyártott termékek közül kiemelném az oroszkrém, a csoki, a puncs, a rokokó és a citrom tortát. Azóta a termékpaletta többször megváltozott, ma nálunk nem keresik a dió, rokokó és citrom tortát, viszont jól mennek a friss és mirelit gyümölcsökből készült gyümölcskosarak, a mousse (ejtsd: mussz) torták és a gyümölcs torták. Örök sláger a Sacher és a Dobos torta. Előbbiek frissessége, utóbbiak egyszerűsége ragadja meg a közönséget az ízük mellett.
A termékfejlesztésnél maradva kiemelném még, hogy folyamatosan részt veszünk a nagyobb kereskedelmi cégek termékbemutatóin, ahol kiváló szakemberektől tanuljuk meg a legújabb alapanyagok használatát, amit ha jónak ítélünk, átveszünk, de nem felejtkezünk meg a hagyományokról sem. Rendszeresen ellátogatunk más cukrászdákba is, figyelve a választékot, és ami megtetszik, azt mi is elkészítjük.

Az árakat is folyamatosan figyelemmel kísérjük, de a színvonal és a termékminőség meghatározzák az árainkat. A jelenlegi áraink alá csak a termékminőség romlásával tudnánk lemenni, ahogyan azt néhányan megteszik, de mi nem erre tettük fel az életünket, számunkra a legfontosabb a minőség. Összehasonlítva az árakat a közepes áraktól kicsit felfelé tértünk el, de ebbe belefér, hogy minden nyersanyagból a legjobbat használjuk fel.

Mikor megnyitottuk első cukrászdánkat, rögtön beléptünk a Cukrász Ipartestületbe, és a mai napig büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen összetartó, jól működő, és a szakmáért, valamint a tagjaiért kiálló szervezet tagjai lehetünk. Ezen kívül a BKIK XXII. kerületi Tagcsoport elnökségi tagja is vagyok.

Az életem során soha nem bántam meg, hogy a feleségem hatására cukrász lettem. Nem könnyű szakma, de az alkotás öröme mindig átsegít a nehézségeken, és ha az ember szorgalmasan, becsülettel végzi, akkor tisztességes megélhetést biztosít. Mi a feleségemmel elégedett emberek vagyunk.

*Szövegforrás: Cukrászmester Magazin