Rólunk
Üdvözöljük honlapunkon!
Pár sorban megpróbálom leírni, hogy hogyan lettem cukrász és szereztem több mint 30 éves tapasztalatot ezen a szakterületen.
Az érettségi megszerzése után 1967-ben kerültem a Royal Szállodába felszolgáló tanulónak, és ezzel egy életre elköteleztem magam a vendéglátással.
A Vendéglátóipari Főiskola elvégzése után a Pilvax étteremben lettem üzletvezető helyettes, majd a Pest Megyei Vendéglátóipari Vállalatnál gebines üzletvezető. Itt ismerkedtem meg a feleségemmel, akinek minden vágya az volt, hogy egy színvonalas cukrászdát hozzunk létre, ami kezdetben egy olyan kis üzlet volt, ahol csak a fagylaltot tudtuk helyben készíteni a helyszűke miatt, ezért a süteményt máshonnan szállítottuk. Az én mesterem Valencsics Emil volt, akitől a később megnyitott cukrásztermelő beindításához minden segítséget megkaptunk. Ő és a felesége Terka segítségével olyan szakmai ismeretre tettem szert, hogy a cukrász mestervizsgán hét pontot szereztem, ami 1983-ban a maximum volt. A mestervizsga szint elérésében sokat segített Tomcsányi Vili bácsi is, akire máig szeretettel gondolok.
A mestervizsga megszerzése után építettük fel cukrásztermelő üzemünket, ahonnan öt saját üzletünket láttuk el süteménnyel. Az első, már említett kis üzletünk Nagytétényben volt, ez után nyitottunk egyet Albertfalván, majd a Budai Skála Áruházban, végül Budafokon és a Baross Gábor telepen. Ezek az üzletek és a termelőüzem a XI. és XXII. kerületben a Fehérvári út mentén egy vonalban voltak, így a termelő üzemből könnyen el lehetett őket látni áruval.
Kezdetben én voltam a termelő üzemben és a feleségem felügyelte az üzleteket. Később megcseréltük a szerepeket és jelenleg az üzem vezetését a feleségem végzi.
A szupermarketekben készülő olcsó sütemények dömpingje, és a kialakult gazdasági helyzet miatt megszűntettük a kisebb forgalmú üzleteket, ezzel jelentősen csökkentve a költségeket, a cég nyereségességét sikerült megőriznünk. Tapasztalatunk szerint a nagy alapterületű üzletek jobban vonzzák a közönséget, ezért Gazdagréten nyitottunk egy 200 négyzetméteres cukrászdát, ami beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A budafoki cukrászda is 100 négyzetméteres, ez is jól működik.
Ebben a két üzletben és a termelő üzemben összesen tizenhatan dolgozunk. A lányom és a vejem is megszerezték a cukrász szakképesítést, és remélem, hogy lesz kinek átadnunk a stafétabotot.
A kezdet kezdetén gyártott termékek közül kiemelném az oroszkrém, a csoki, a puncs, a rokokó és a citrom tortát. Azóta a termékpaletta többször megváltozott, ma nálunk nem keresik a dió, rokokó és citrom tortát, viszont jól mennek a friss és mirelit gyümölcsökből készült gyümölcskosarak, a mousse (ejtsd: mussz) torták és a gyümölcs torták. Örök sláger a Sacher és a Dobos torta. Előbbiek frissessége, utóbbiak egyszerűsége ragadja meg a közönséget az ízük mellett.
A termékfejlesztésnél maradva kiemelném még, hogy folyamatosan részt veszünk a nagyobb kereskedelmi cégek termékbemutatóin, ahol kiváló szakemberektől tanuljuk meg a legújabb alapanyagok használatát, amit ha jónak ítélünk, átveszünk, de nem felejtkezünk meg a hagyományokról sem. Rendszeresen ellátogatunk más cukrászdákba is, figyelve a választékot, és ami megtetszik, azt mi is elkészítjük.
Az árakat is folyamatosan figyelemmel kísérjük, de a színvonal és a termékminőség meghatározzák az árainkat. A jelenlegi áraink alá csak a termékminőség romlásával tudnánk lemenni, ahogyan azt néhányan megteszik, de mi nem erre tettük fel az életünket, számunkra a legfontosabb a minőség. Összehasonlítva az árakat a közepes áraktól kicsit felfelé tértünk el, de ebbe belefér, hogy minden nyersanyagból a legjobbat használjuk fel.
Mikor megnyitottuk első cukrászdánkat, rögtön beléptünk a Cukrász Ipartestületbe, és a mai napig büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen összetartó, jól működő, és a szakmáért, valamint a tagjaiért kiálló szervezet tagjai lehetünk. Ezen kívül a BKIK XXII. kerületi Tagcsoport elnökségi tagja is vagyok.
Az életem során soha nem bántam meg, hogy a feleségem hatására cukrász lettem. Nem könnyű szakma, de az alkotás öröme mindig átsegít a nehézségeken, és ha az ember szorgalmasan, becsülettel végzi, akkor tisztességes megélhetést biztosít. Mi a feleségemmel elégedett emberek vagyunk.
*Szövegforrás: Cukrászmester Magazin